ATG har erbjudit spel på hästar sedan 1974

AB Trav och Galopp (ATG) har som uppdrag att trygga den långsiktiga utvecklingen för trav- och galoppsporten genom att erbjuda spel på ett ansvarsfullt sätt. ATG har erbjudit spel på hästar sedan 1974 och har hittills varit det enda spelbolaget som har haft tillstånd att bedriva spel på hästar i Sverige. Till ATG

Från och med den 1 januari 2019 gäller en ny spellag vilken kräver spellicens även för ATG. Den nya lagen innebär att kommersiella spelbolag kommer att kunna erbjuda spel i Sverige och att ATG därmed förlorar sitt monopol.

ATG har erbjudit spel på hästar sedan 1974

Spel på hästar är ATG bäst på

ATG har spel på närmare 20 000 travlopp per år och det körs travlopp 364 dagar om året. Varje år görs det över 1 800 000 besök på Sveriges trav- och galoppbanor. Det gör travsporten till en av Sveriges största arenaidrotter.

De känner att de har ett samhällsansvar

ATG ägs av Svensk Travsport och Svensk Galoppsport och saknar privata vinstintressen. Ägarna bedriver ett aktivt arbete för hästens välfärd inom sporten. Hela ATG:s överskott går tillbaka till hästsporten.

Pengarna går till driften av Sveriges trav- och galoppbanor, tränarpremier, prispengar, med mera. En del av överskottet går till insatser för hela den svenska hästnäringen, vilket indirekt bidrar till samhällsvinster genom arbetstillfällen och en levande landsbygd.

ATG:s viktigaste hållbarhetsfråga är spelansvaret. De har bland annat 18-års gräns på alla sina produkter samt utbildar alla sina återförsäljare för att förhindra att enskilda personer drabbas av spelproblem. De erbjuder även sina kunder olika typer av verktyg för att de ska kunna hålla koll på sitt spelande.

Produkter som ATG erbjuder

ATG säljer sina produkter via cirka 2 000 ombud, på plats på de 37 trav- och galoppbanor som finns runt om i Sverige samt via digitala plattformar. Några av de mest kända produkterna är V75, Jackpot och Harry Boy.

Den högsta vinsten på trav hittills i Sverige delades ut år 2010 och låg på över 67 miljoner för ett spel på V75.

V75 går ut på att man ska tippa vinnaren i sju lopp. Att spika en häst betyder att du väljer ut en enda häst i ett lopp. Det finns inget krav på att du ska spika en häst när du spelar på V75 men det är vanligt att spelarna väljer att spika 2-3 hästar på sin kupong. Du kan spela V75 ensam eller tillsammans med andra i så kallade andelsspel. Att vara med i ett andelsspel ökar vinstchanserna eftersom du då är med i ett större system.

Att spela på galopp bygger mycket på kunskap och det finns en mängd olika spelformer. De enklaste spelformerna kallas för Vinnare och Plats. De riktigt stora vinsterna finns inom pottspelen som till exempel V64 och V4. Galoppen har även ett eget spel som heter Komb, som går ut på att tippa ettan och tvåan i ett lopp. Här kan oddsen ibland bli höga och ge en rejäl utdelning.

Till ATG